Een leven met paarden

Mijn hele levensverhaal zal ik je niet vertellen, ook al is het geheel wel wat je maakt tot wie je bent, maar ik zal mij beperken tot het beknopt vertellen van mijn leven met paarden. Paarden zullen namelijk hoogstwaarschijnlijk de reden zijn dat je op deze website terecht bent gekomen.

Mijn naam is Nathalie Schouten, geboren in 1992 in Noord-Brabant, Nederland. Van kleins af aan opgegroeid met de paarden van mijn moeder. Ik ben op mijn 7e begonnen met rijden op een manege. Na een tijd kwam er een eigen pony waarmee ik lessen volgde op een manege, en later wekelijks bij de ponyclub van de plaatselijke rijvereniging. Met deze pony had ik een bijzondere band. Ook heeft hij mij ontzettend veel geleerd. Helaas was deze pony ziek en hebben we hem uiteindelijk moeten laten inslapen. De tijd die daarop volgde waren voor mij een aantal jaren vol erg heftige gebeurtenissen rondom paarden. De levensfase waar ik toen in zat samen met deze opeenstapeling van gebeurtenissen waren voor mij reden om geruime tijd weinig tot niets meer met paarden te willen doen.

Tót jaren later mijn dochter op paardrijles ging. Ik stond langs de zijlijn, en het begon weer te kriebelen. 
Ik ben toen aan de slag gegaan met het (opnieuw) trainen van een merrie, een erg compliceerde merrie, welke ook een rol heeft gespeeld in een van de heftige gebeurtenissen van jaren eerder. Deze trainingen wekte, in combinatie met de ervaringen van jaren geleden, bij mij interesse in verschillende trainingsmethodes, paardengedrag, karakter- en leereigenschappen van het paard. Na een tijd succesvol aan de slag te zijn geweest met de merrie was ik echt weer toe aan een paard voor mezelf, liefst een niet al te gecompliceerd paard, een paard waar ik weer een bijzondere band mee zou kunnen hebben.

Dat paard vond ik! Ik kocht de toen 12-jarige Arabische volbloed dekhengst AG Al Shatan. Van dit paard geniet ik nog elke dag enorm veel! Zijn komst maakte de verschillen tussen karakters, gedragingen, leereigenschappen en trainingsaanpak etc. van verschillende paarden voor mij heel zichtbaar, waardoor mijn interesse in deze onderwerpen nog groter werd.

Ik ben toen op zoek gegaan naar een opleiding waar ik hier meer over kon leren, meer dan via alleen zelfstudie. En zo ben ik in 2019 van start gegaan met de opleiding tot Instructeur Paard&Gedrag bij E-quine.com. Bij E-quine.com leer je niet alleen over gedrag en het in de praktijk trainen hiervan, maar komen ook allerlei andere vakken aan bod zoals bijvoorbeeld 'gezondheid', 'voeding', 'voortplanting', 'ethologie' en nog veel meer.
Ondertussen ben ik naast de opleiding bij E-quine.com ook gestart met de opleiding tot BasisRuiterCoach aan De Gelukkige Ruiter Academie. Deze opleiding richt zich onder andere op het ondersteunen en coachen van ruiters met onzekerheden en angsten. Ik heb mij ingeschreven voor deze opleiding om niet alleen het paard te kunnen helpen en ondersteunen in zijn gedrag, onzekerheden en angsten, maar ook de bijbehorende mens. Én zodat mijn kennis en kunde niet eindigt bij het trainen vanaf de grond, maar ik ook nog iets kan en mag betekenen voor mens en paard zodra het rijden aan de orde komt. 

Achteraf gezien hebben de vele gebeurtenissen en ervaringen van de afgelopen 31 jaar mij ontzettend veel geleerd, en een grote interesse gewekt om steeds meer te willen leren over paarden. Inmiddels wil ik mijn jarenlange ervaring en kennis, die ik wil blijven uitbreiden, gaan inzetten door anderen te helpen met hun paard(en).

En...met paarden ben je nooit uitgeleerd, dus wie weet wat de komende jaren nog brengen mogen.

 

In de fotogalerij hieronder zie je verschillende foto's van de afgelopen 31 jaar.